BAKANLIK KOKARCAYA SAVAŞ AÇTI
Tarım ve Orman Bakanlığı, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelenin önümüzdeki sezon da artarak devam edeceğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, gelecek yıl yaklaşık 140 bin ünitede ilaçlama yapılacak ve 300 bin samuray arısı doğaya salınarak biyolojik mücadele sürdürülecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, kahverengi kokarcaya karşı mücadele çalışmalarının bakanlık birimleri, il ve ilçe tarım müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle tam bir işbirliği içerisinde yürütüldüğü belirtildi. Geçtiğimiz yıl hazırlanan "Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" kapsamında bu yıl başlatılan seferberlik ile 35 il, 196 ilçede toplam 1272 teknik personelin sahada görev yaptığı ifade edildi.
Açıklamada, bu zararlıya karşı yaklaşık 100 bin üretici, sektör temsilcileri ve basın mensuplarına bilgilendirme yapıldığı, eğitim filmleri hazırlandığı ve afiş-broşürler dağıtıldığı bilgisi verildi. Ayrıca, biyoteknik mücadele amacıyla ruhsatlandırılan yaklaşık 3 bin tuzak üreticilere dağıtılırken, kışlak alanlarda yoğunlaştırılan çalışmalarla yaklaşık 40 bin ev, depo ve ahır ilaçlandı.
Bakanlık açıklamasında, kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan yaklaşık 200 bin samuray arısının bu yıl doğaya salındığı belirtilerek, gelecek sezon için mücadele planlarının da hazırlandığı kaydedildi. Buna göre, yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak popülasyonun yoğun olduğu alanlarda 140 bin ünitede ilaçlama yapılacak ve enstitüler tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısı doğaya salınacak.
Açıklamada ayrıca, bazı tüccar ve manavların kahverengi kokarcayı bahane ederek üreticilerden daha düşük fiyatla ürün almaya çalıştığına dikkat çekilerek, bu konuda ilgili bakanlıkların gerekli çalışmaları yürüttüğü belirtildi. Bakanlık, kahverengi kokarca mücadelesine hasat sonrasında da ara vermeden devam edileceğini vurgularken, üreticilerin il ve ilçe müdürlüklerinin uyarılarını dikkatle takip etmeleri gerektiğinin altını çizdi.