GÜNEY KORE'DE SAMSUNG ÇALIŞANLARI 3 GÜNLÜK GREVDE

Güney Kore'nin teknoloji devi Samsung'da çalışan 6.500'den fazla işçi, daha adil maaş talepleri ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla bugünden itibaren üç günlük greve başladı. İşçiler, Samsung'un Seul'un Hwaseong bölgesindeki genel merkezinde bir araya geldi.

Grevin Sebepleri ve Talepler

Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU) üyesi işçiler, Samsung yönetiminin sunduğu %5,1'lik maaş artış teklifini yetersiz bularak reddetti. İşçilerin talepleri arasında maaş artışının yanı sıra yıllık iznin bir gün artırılması da bulunuyor. Sendika, talepleri karşılanmazsa yeniden greve gideceklerini belirtti.

Sendika ve Katılım

NSEU, yaklaşık 30 bin üyesiyle Samsung'un Güney Kore'deki işçi sayısının dörtte birini temsil ediyor. Ancak bu haftaki greve çoğunluğu üretim sahaları ve ürün geliştirme departmanında çalışan yaklaşık 6.540 işçi katıldı. Sendika Başkanı Son Woo-mok, katılımın düşük olduğu eleştirilerine yanıt olarak, sendikanın henüz beş yıl önce kurulduğunu ve üyelerini eğitmek için yeterli zamanlarının olmadığını söyledi. Buna rağmen, katılımın diğer genç sendikalara kıyasla düşük olmadığını vurguladı.

Grevin Etkisi

Uzmanlar, grevin Samsung'un üretiminde büyük bir aksaklığa yol açmasının beklenmediğini belirtiyor. Bunun nedeni, grevin düşük katılımla gerçekleşmesi ve Samsung'un üretim süreçlerinde otomatik sistemlerin yoğun kullanımı. Geçen ay yapılan ilk grev de Samsung'un iş faaliyetlerinde herhangi bir etkiye neden olmamıştı. Şirket, bu haftaki greve yönelik henüz bir açıklama yapmadı.

Samsung'un Finansal Durumu

Samsung, 5 Temmuz'da yaptığı açıklamada, yılın ikinci çeyreğindeki kârının geçen yılın aynı dönemine göre 15 kat arttığını belirtmişti. Ancak sendika liderleri, kâr hesaplamalarında sermaye maliyetlerinin düşülmesinin adaletsiz olduğunu savunuyor.

KAYNAK: BBC