TRABZON'UN SORUNLARIYLA DAHA ÇOK İLGİLENMELİYİZ
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzonx'e çok özel açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Çuvalcı, Trabzonx İnternet Haber Sitemizin imtiyaz sahibi Hasan Bahadır ve Genel Yayın Yönetmenimiz Hüseyin Terzi'nin sorularını yanıtladı. Sorularımıza içtenlikle cevap veren Prof. Dr. Çuvalcı, çok önemli mesajlar verdi. Prof. Dr. Çuvalcı, "Üniversite olarak şehrimizin sorunlarıyla ilgileniyoruz ama daha çok ilgilenmek zorundayız. Hocalarımızı bu konuda teşvik ediyoruz" dedi.
İşte Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'nın açıklamaları:
ÇOCUK HASTANESİNİ FAALİYETE
GEÇİRMEK İSTİYORUZ
Yeniden rektör olarak atanırsanız yeni dönemde yapmak istediğiniz çalışmalardan bahseder misiniz?
Başladığımız işler var. Bitmeyen işlerimiz var. Malumunuz bir tanesi çocuk hastanesi. Bizim hastanemizin A bloğunda orada çift kişi yatıyor. Onu bilen bir kişiyim ve orada kalan bir insanım. Oraları bilen insanım. O yüzden orayı bitirip A bloğu tek kişilik oda haline getirmeyi istiyoruz. En büyük arzum o. Çocuk hastanesi faaliyete geçirmek istiyoruz. Uzman bir hastane olacak. Daha nezih bir ortam olacak. Tabii personelde alacağız.
GİRİŞİM EVİ EN BÜYÜK HAYALİM
Diş hastanemiz var. Şimdi ihaleye çıkacağız. Öğrencilerimiz için Girişim Evi en büyük hayalimdi. Ama maalesef oraya bir ödenek bulamadık. Şimdi orayı ihale etmek üzereyiz. Teknofest gençliği, takımlar için. Nezih bir ortam. Şuanda garajlarda çalışıyorlar. Garajı takım grupları haline getirdik. 4 yılda hem ideri işleyiş, personel anlamında yapacağımız işler var tabii. Spor sahaları ile ilgili çalışmalarımız olacak. Çim sahayı suni çim yapmak istiyoruz. Çünkü doğal çimin bakımı çok zor. Öğrencilerimiz için sportif ve sanatsal faaliyetler yapıyoruz. Ama bunları daha çok artıracağız.
TRABZON'DA BİR SORUN VARSA
BİZ ONLA İLGİLENMELİYİZ
Akademisyenlerimizi hocalarımızı proje, yayın konusunda daha çok teşvik ediyoruz. Bölgeye daha fazla hizmet edelim. Yani Trabzon'da bir sorun varsa biz onla ilgilenmeliyiz. Var, yapmaya başladık ama bence yeterli değil. Daha fazla yapmalıyız.
HOCALARIMIZ PROJE YAPMALI
Hocalarımız profesör oluyorlar, makaleler yazıyorlar, yayın yapıyorlar. Biz istiyoruz ki problemde çözsünler. Projede yapsınlar. Hocalarımız şehir ve ülke problemleri ile daha çok ilgilenmeli.
TRAFİK SORUNUNA PRATİK ÇÖZÜM
Örneğin Trabzon'da bir trafik problemi var. Mersin-Darıca'da trafik sıkıştı. Sonra trafik birden açıldı. Nasıl açıldı? Kavşaklara trafik polisi koydular. Yani Trabzon'da yazın trafik sıkışıklığı yaşanıyor. Aslında bunun teknik çözümü var. Trafik kumanda merkeziniz olur. Oradan kırmıza, yeşil ışığa müdahale edersiniz. Görüntüyü görürsünüz. Bir de akıllı kameralar var. Bu kameralar görüntü işleme yapıyor. Otomatik veriyor. Yapay zeka. Ama bu biraz maliyet ister. Ben diyorum ki şuanda 10 tane trafik polisi ile o Akçaabat geçişinde trafik akışı sağlanabilir.
OTOMATİK YÖNETECEKSİNİZ
Trafik yoğunluğunu azaltmak için görüntü işleme yöntemini kullanan şehirler var. Biz destek vermeye hazırız bu konuda. En kötü bir kişi koyarsanız. Kavşaklarda kamera var zaten. O bir kişi bu durumu yönetebilir. Otomatik gireceksiniz. Diğeri yapay zeka, görüntüyü alacak, girecek. Lakin bu işin acil çözümü polis ekipleri.
RAYLI SİSTEMDE DESTEĞE HAZIRIZ
Hayata geçirilmesi planlanan Raylı Sistem Projesi Trabzon için çok önemli bir proje. Üniversite, Raylı Sistem Projesinin neresinde?
Raylı Sistem Projesi konusunda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç'in gayretleri var. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yatırım planına aldı. Şuanda proje ihalesi yapılacak. Bu muhtemelen bir firmaya verilecek. Bu işi bilen, yapan bir firmaya verilecek. Ama teknik olarak bizden ne istenirse güzergah olur, istasyon olur bir destek vermeye hazırız. Sağ olsunlar, üniversiteden de bir hat geçirecekler. Biz bu konuda yardımcı olabiliriz. Yomra KYK'dan gelen öğrenciler sıkıntı yaşıyor. Çift hat olacak. Ama onu nasıl yapacaklar bilemiyorum.
BİLGİ MASADA KALMAMALI
En büyük hayallerimden biri de bu. Bilgi sadece masada kalmamalı. Yani bir mühendislikteki akademisyen bir sanayicinin bir fabrikanın işini çözmeli. Bununla ilgili zaten devletimizin büyük destekleri var. Mesela bir doktora öğrencisine TÜBİTAK'ın destek programları var. Bununla ilgili hocalarımızla konuşuyoruz. Daha çok işin içine girmek gerekir. Sadece teorik bilgi değil. Bilgiyi artık cep telefonlardan öğrenebiliyorsunuz. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Önemli olan uygulama. Uygulamada bir araya gelmeliyiz.
HOCALARIMIZLA TOPLANTI YAPIYORUZ
4-5 ay önce bütün üniversiteyi gezdik. Of'tan Sürmene'den Akçaabat'tan, Maçka'dan Meslek Yüksek Okullarındaki hocalarımızla oturup konuştuk. Nasıl daha iyi yapabiliriz diye konuştuk. Onların isteklerini, bizlerin isteklerini konuştuk. Böyle bir sinerji oluşturmaya çalışıyoruz. İnşallah bu yıl bunun meyvelerini toplayacağız. Hatta toplamaya da başladık. Hocalarımız daha fazla proje vermeye başladı. Bunun semeresini görmeye başladık. Bizim de sahada olmamamızın avantajları var.
DOKTOR MELEK DEĞİL
Tıp Fakültesinde zaman zaman doktorlarımızın hasta yakınlarıyla ilgili yaşadığı tartışmalarla ilgili şikayetler alıyoruz. Bu konuda neler söylersiniz?
Bu tabii insanın doğasında olan bir şey. Doktor melek değil. Evinde problemleri olabilir. Evinde eşiyle, çocuğuyla problemi olabilir. Ama bizim insanımız da biraz zordur. Bakın acilde bayağı sıkıntılar olurdu. Hatta geçen yıl bir tane güvenlik görevlimiz bir kavga esnasında kalp krizi geçirerek rahmetli oldu. Mesela orada daha çok otoparktı. Orada otopark sorununu çözdük. Hasta yakınlarını oradaki otoparka alıyoruz. Bunun yanında büyük bir otoparkımız var. Nezih bir otopark. Trabzon'un en düşük ücretli otoparkı. 24 saati 45 TL. Böyle bir şey yok.
ANLAMAK LAZIM
Kişisel olarak bazı sıkıntılar olabilir. Hasta yakını gelip doktora beni beklettin diyor. Ama doktorlarımızı da anlamak lazım. Bölge hastanesi, Artvin'den, Rize'den komşu illerden hatta Erzincan'dan hastalarımız geliyor. Kolay değil. Anlamak lazım. Lakin bir kişinin yaptığı bir işi de genelleme yapmamak lazım.
70 MİLYON TL'LİK MR CİHAZI ALDIK
Bakın bundan 4 yıl önce biz gelmeden önce insanlar polikliniğe gidip boş bir kağıt alıp sıraya yazılıyordu. Biz online randevu getirdik. Mesela Tıp Fakültesine büyük bir alet, cihaz desteği veriyoruz. Şuanda cilt kanseri için alıyoruz. 70 milyon TL'lik MR alıyoruz. Radyasyon onkolojisi şuanda çok iyi bir konuma geldi. Şuanda doktorlarımızın istediği birçok aleti karşılıyoruz. Şuanda organ nakilleri yapılamıyor ama bu ekip işi. Kolay bir şey değil. Döner sermayelerimizde sıkıntı yok. Ödüyoruz. İnşallah Tıp Fakültesini daha iyi yapacağız.
SAĞLIK TURİZMİ
Sağlık turizmi ilgili çalışmalarımız var. Gürcistan'dan hastalar geliyor. Büyük bir akın var. Yoğun bakım için çalışmalarımız var. Yoğun bakım tedavisi görmek isteyenler için çalışma başlattık. Onun da ihalesini başlattık. Çalışıyoruz.
KÖRFEZ ÜLKELERİNE YÖNELİK ÇALIŞMA YOK
Geçenlerde Katarlı bir iş adamı ile karşılaştım. Bunlar hastalarını başka yerlere gönderiyorlar. Sağlık turizmi kapsamında Körfez ülkelerine yönelik bence çok fazla çalışma yapılmamış. Şehrimize Körfez ülkelerinden uçaklar geliyor. Sağlık uçakları da gelebilir. Sağlık turizmi konusunda Körfez ülkelerine gidip tanıtım yapmak gerek.
İNGİLİZCE TIP AÇABİLİRİZ
İngilizce tıp açar mıyız açamaz mıyız? Bunun çalışmasını yapıyoruz. Hocalarımız İngilizce ders verebilir mi veremez mi? Bunların araştırmasını yapıyoruz. Bu konuda dekanlık ile çalışabiliyoruz.
TESİSLER BİZİM SADECE KİRALADIK
Kamuoyunda KTÜ'ye ait sosyal tesislerin özelleştirildiği iddiaları var. Bu konu hakkında neler söylersiniz?
Sahil tesisleri özelleşmedi. Orayı hala biz işletiyoruz. Çayı, kahveyi, tostu hala biz yapıyoruz. Bizim 35 tane odamız vardı. Konaklama yerlerimiz var. Geçen yıl bir firma almıştı. Tekrar ona verdik. Belli bir süre aldı. Kiralama yok. Oda olarak verdik. Yukarıda da 50 oda verdik. Bu aslında garanti bir gelir. Bu uygulanan bir şey.
DEVLETİN KASASINDAN BİR KURUŞ ÇIKMIYOR
Piyasada şöyle bir algı var. Sanki orada çalışanların maaşını devlet veriyor. Hayır öyle bir şey yok. Orada çalışanların maaşı o tesislerde kazanan parayla veriliyor. Elektrik, suyu da aynı şekilde. Devlet değil, orada kazanılan parayla veriliyor. Bütün masraflar, işçi masrafları olsun kazanılan parayla veriliyor.
KONGRE MERKEZİ OLABİLİRİZ
Koru Otelimiz 4 yıldız aldı. Bu kötü bir şey mi? Bakın burası kongre merkezi olmaya doğru gidiyor. İnsanlar şu kampüsü, denizi görüyor. Diyorlar ki biz kongreyi burada yapalım. Bizim otel her geçen gün kalitesini artırıyor. Bu kötü bir şey mi? Buyurun kongre turizmi. Kışın da turizme katkı verecek.
HOCALAR SORUNLARI GÖRECEK
Üniversite şehirle bir kopukluk yaşıyor mu? Entegre olması için ne yapmak lazım?
Eskiye göre biraz daha iyi ama şunu söyleyeyim. Üniversitemiz 1955'te kuruldu, 1966'ta eğitim hayatına başladı. Burası kurulduğu zaman hoca yoktu. Hocaların gelmesin için de lojmanlar yapılması lazımdı. Bu güzel ve mantıklı bir şeydi. Ama bu sistem hala devam etti. Hoca burada oturduğu için ders burada. Bu hocalarımızı şehirde oturttursak gidip trafik sorununu görecek. Çukurçayır'da betonlaşmayı görecek. Onun için yani lojmanlar biraz hocayı burada tutuyor.
LOJMANLARI SATABİLİRİM AMA…
Şuanda devlet lojmanları satma yetkisi verdi ama alışmışlar. 20 yılda oradalar. Hadi çık desen hocalarla kavga olacak. Yani şuanda o lojmanları ben satabilirim. Ama hocaları da ürkütmemek lazım. Lojmanlarda oturmak hocalar için çok cazip.
MARKA DEĞERİMİZ ARTTI
Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Üniversitemizin konumu çok güzel. Bir kere havaalanına çok yakın. Bu büyük bir avantaj. Öğrenci valiziyle havaalanına gidiyor. Araştırma üniversitesi olduk. Araştırma üniversitesinin büyük avantajları var. Marka değerimiz arttı. Ayrıca bize farklı üniversitelerden fon geliyor. Norm kadroya takılmıyoruz. Bunun büyük faydaları var. TÜBİTAK'ın bazı büyük projelerine kendimiz artık başvurabiliyoruz. Bu çok önemli bir avantaj. Gittikçe KTÜ, büyümeye devam ediyor.
UYGULAMADA MUTLAKA OLMALIYIZ
KTÜ bence iyi yoldadır. İyi gidiyoruz. İnşallah ikinci dönem kim gelirse gelsin bunu daha ileriye götürecektir. KTÜ'nün geri kalma lüksü yok. Daha iyi olacağız. Çünkü konjonktürde onu gerektiriyor. Üniversiteler çok önemli. Çünkü bilginin üretildiği yerler üniversiteler. Ama uygulama da olması lazım. Yani bir ülkenin akademisyenin yayın sayısıyla, milli geliri eşit olarak artar. Bu şu demektir. Yapılan çalışmalar uygulamayla orantılıdır. Ama biz de maalesef yapılan çalışmalar ünvana dönük oluyor. Yani yapılan çalışmaların bilgisi pratikte uygulamada çok fazla bir şey yapmıyor. Artık bu yeni yeni değişmeye başladı.
KAR TOPU BÜYÜYOR
Bizim bu yıl 45 milyon TL'lik üniversitenin dışından aldığımız bir fon var. Bu ne demek? TÜBİTAK, AB fonları gibi bu tür fonlardan proje yapıyor. Yani kar yuvarlanmaya başladı. Seneye daha fazla artacak. Daha fazla uygulamada olacağız. Bu şu demek, sanayide diğer kuruluşlarla iş birliği yapacağız. Kar topu büyüdü. Daha fazla da büyüyecek. Bu kişilere de bağlı değil. Hocalarımızın, idari personelimizin hep beraber yaptığımız bir iş.
HERKESİN DRONE YAPMASINA GEREK YOK
Öğrencilerimiz çok heyecanlı mesela. Teknofest gençliği. Ama herkesin drone yapmasına gerek yok. Bunu biz medikal sektöre, medikal cihaza ve ilaca doğru yaymamız lazım. Buralarda büyük bir açık var, büyük bir döviz çıkışımız var. Şimdi medikal cihaz merkezi kurduk. Depreme yönelik çalışmalarımız var. Bununla ilgili de çok güzel bir yerimiz var. Yapı-sağlığı izleme merkezimiz var. Çok güzel de bir çalışmamız var. Sensörler konularak yapının hiç yanına gitmeden yapı hasarlı mı az hasarlı mı ölçebiliyoruz. İnşallah KTÜ için hayırlısı olsun. Üniversitemiz büyümeye, gelişmeye devam edecek. Bu güzel söyleşi için de sizlere teşekkür ediyorum.
window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-VSZDWWR8YX');
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzonx İnternet Haber Sitesi Hasan Bahadır ve Genel Yayın Yönetmenimiz Hüseyin Terzi'ye konuştu.